Vad är människorättsbaserat arbete?

 

Att arbeta människorättsbaserat innebär att en verksamhet – exempelvis en myndighet, ett företag eller en förening – arbetar aktivt och systematiskt för att mänskliga rättigheter ska respekteras och förverkligas genom och inom den egna organisationen. I ett människorättsbaserat arbetssätt ligger fokus på att ingen person eller grupp diskrimineras och att inga rättigheter kränks. I detta arbete är mänskliga rättigheter både ett mål och ett praktiskt verktyg.

Det människorättsbaserade arbetssättet har utvecklats av FN:s utvecklingsgrupp kopplat till internationellt utvecklingssamarbete. Arbetssättet har nu spridit sig till andra verksamhetsområden, även i Sverige, exempelvis till regioner, organisationer och skolvärlden.
Vi i MR-piloterna har bland annat arbetat med Västra Götalandsregionens människorättsbaserade arbete och UNICEF:s framtagande av En rättighetsbaserad skola.

 
Ett barn med stor megafon ropar orden Rätten till delaktighet.
 

Så här kommer ni igång

1 MR-utbildning

För att börja arbeta människorättsbaserat behöver ni kunskap om vad mänskliga rättigheter är och hur de verkar. Inom en verksamhet är det viktigt att skapa en samsyn och gemensam utgångspunkt för det fortsatta arbetet. Vi utbildar er gärna om mänskliga rättigheter.

2 Kartläggning och handlingsplan

I ett andra steg behöver ni skapa en överblick över hur den egna organisationen berör och berörs av mänskliga rättigheter. Vilka mänskliga rättigheter är i fokus inom ert verksamhetsområde? Vad säger medarbetare och andra som berörs av verksamheten om situationen för de mänskliga rättigheterna? Utifrån kartläggningen skapas en handlingsplan där mänskliga rättigheter används som ett ramverk för den planerade verksamheten. Vi genomför gärna er kartläggning och skapar er handlingsplan, eller handleder er i ert arbete med dessa.

3 Genomförande 

Inledningsvis i det praktiska arbetet ligger fokus på att handlingsplanen kommuniceras till samtliga medarbetare, till dem verksamheten riktar sig till  och till övriga intressenter. De anställda behöver också få stöd i att förverkliga planen. Här arbetas metoder in i den dagliga verksamheten som hjälper till att säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras och förverkligas. Vi bidrar gärna med processtöd kring metoder och praktiska arbetssätt.

4 Utvärdering

Det människorättsbaserade arbetet behöver följas upp och utvärderas kontinuerligt och stor vikt behöver läggas vid processerna i verksamheten, och vid att de som berörs av verksamheten är delaktiga. Vi stödjer er gärna i ert interna arbete, och kan även genomföra externa uppföljningar och utvärderingar.

 

Centrala människorättsprinciper

Samtliga delar av ett människorättsbaserat arbete genomsyras av de centrala människorättsprinciperna delaktighet, icke-diskriminering, ansvar och transparens. Det är också viktigt att genomgående tala uttryckligen om mänskliga rättigheter.

Ett framgångsrikt människorättsbaserat arbete är lönsamt på flera sätt. Att integrera mänskliga rättigheter i sin verksamhet är en helhetssatsning som visar på ett ansvarstagande ur ett juridiskt, socialt, politiskt, etiskt och ekonomiskt perspektiv.

Är det någon skillnad mellan rättighetsbaserat och människorättsbaserat arbete?

Nej, det är det egentligen inte. Båda begreppen har samma innebörd och används ofta synonymt men det finns en poäng i att inte förlora “människo-”, då denna del av begreppet tydliggör att det är mänskliga rättigheter det handlar om. För att kunna trycka på den juridiska tyngd mänskliga rättigheter har är det viktigt att vara tydlig med att det handlar om internationell rätt – det vill säga mänskliga rättigheter fastslagna av FN.

Lästips!

Människorättsbaserat arbetssätt ger vårdpersonal viktiga verktyg, Läkartidningen.se 2020-01-14. I denna artikel lyfts bland annat två intressanta projekt som vi i MR-piloterna har följt och analyserat de senaste åren: Västra Götalandsregionens pilotprojekt (2012-2015) och projektet Att komma till sin rätt – Egenmaktsbaserad psykiatri (2016-2019).