Vad är barnrättsbaserat arbete?

En grundläggande del i ett barnrättsbaserat arbetssätt är det barnrättsbaserade synsättet. Detta synsätt innebär att varje barn ses som en rättighetsbärare, en bärare av mänskliga rättigheter. Barnombudsmannen förtydligar att:

“Ett sådant synsätt kräver att varje barn erkänns, respekteras och skyddas som rättighetsbärare med individuell personlighet, egna behov och intressen och en personlig integritet. Det innebär också att barnets rätt att bli hört och få sina åsikter beaktade måste tillgodoses systematiskt i alla processer och att barnets egenmakt och deltagande ska vara centralt i alla ärenden och beslut som berör barnet.”  

 
Text med glada färger som säger Barnkonventionen
 

Barnrättsbaserat arbete

Att arbeta barnrättsbaserat innebär att en verksamhet arbetar systematiskt med att uppfylla barnkonventionen i allt sitt arbete. Verksamheten säkerställer då att barnen (rättighetsbärarna) har möjlighet att utöva sina mänskliga rättigheter – samtidigt som den tillgodoser att de som arbetar med barnen (skyldighetsbärarna/ansvarsbärarna) har möjlighet och kapacitet att respektera, skydda och främja dessa rättigheter.  

Det barnrättsbaserade arbetet genomförs med vägledning av de fyra grundprinciperna i barnkonventionen:    

  • Alla barn har samma rättigheter och lika värde. (Artikel 2) 

  • Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn. (Artikel 3)

  • Alla barn har rätt till liv och utveckling. (Artikel 6) 

  • Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad. (Artikel 12)

Det barnrättsbaserade arbetssättet utgår från FN:s metod människorättsbaserat arbetssätt som används i arbetet med att förverkliga mänskliga rättigheter i stort.

 
Ett barn med en stor röd megafon ropar ut orden Rätten till delaktighet.
 


Så här kommer ni igång

1 Barnkonventionsutbildning

För att börja arbeta barnrättsbaserat behöver ni kunskap om barnkonventionen, dess innehåll och innebörd. Inom en verksamhet är det viktigt att skapa en samsyn och gemensam utgångspunkt för det fortsatta arbetet. Vi utbildar er gärna om barnkonventionen.

2 Kartläggning och handlingsplan

I ett andra steg behöver ni skapa en överblick över hur den egna organisationen berör och berörs av barnkonventionen. Vilka av barnkonventionens rättigheter är i fokus inom ert verksamhetsområde - och hur berörs övriga rättigher? Vad säger medarbetare och andra som berörs av verksamheten om situationen för barns mänskliga rättigheter? Utifrån kartläggningen skapas en handlingsplan där barnkonventionen används som ett ramverk för den planerade verksamheten. Vi genomför gärna er kartläggning och skapar er handlingsplan, eller handleder er i ert arbete med dessa.

3 Genomförande

Inledningsvis i det praktiska arbetet ligger fokus på att handlingsplanen kommuniceras till samtliga medarbetare, till dem verksamheten riktar sig till och till övriga intressenter. De anställda behöver också få stöd i att förverkliga planen. Här arbetas metoder in i den dagliga verksamheten som hjälper till att säkerställa att barns mänskliga rättigheter respekteras och förverkligas. Vi bidrar gärna med processtöd kring metoder och praktiska arbetssätt.

4 Utvärdering

Det barnrättsbaserade arbetet behöver följas upp och utvärderas kontinuerligt och stor vikt behöver läggas vid processerna i verksamheten, och vid att de som berörs av verksamheten är delaktiga. Vi stödjer er gärna i ert interna arbete, och kan även genomföra externa uppföljningar och utvärderingar.